Diety, odchudzanie Skuteczne metody na odchudzanie.

Zapraszam na mój blog o zdrowym odżywianiu - zycienadiecie.pl

dieta dr Budwig

Dodany: 11.08.2011

Dr Johanna Budwig

Dr Johanna Budwig (1909 – 2003) była niemiecką uczoną, siedmiokrotnie nominowaną do nagrody Nobla. Jako pionierka badań nad kwasami omega-3 i olejem lnianym ukończyła Uniwersytet z Munster w Niemczech i przez pół wieku zajmowała się leczeniem rodaków ze schorzeń powszechnie uznanych po dziś dzień za nieuleczalne lub źle rokujące. W swojej praktyce osiągała oszołamiające rezultaty, przez co została znienawidzona przez ówczesnych lekarzy oraz firmy farmaceutyczne.

Po II wojnie światowej rząd niemiecki zlecił jej kierowanie badaniami nad wpływem leków i żywności przetworzonej na zdrowie człowieka. Dr Budwig jako pierwsza sprecyzowała rolę kwasów omega-3 i 6 w diecie i zauważyła, iż braki we krwi fosfatydów, lipoprotein oraz kwasów omega-3 sprzyjają rozwojowi nowotworów. W związku z tym rozpoczęła poszukiwania naturalnego sposobu uzupełniania żywieniowych niedoborów we wspomniane związki, w wyniku czego opracowała dietę nazywaną dziś jej nazwiskiem.

Co leczy dieta dr Budwig?

Podstawowym zadaniem diety dr Budwig jest dostarczenie do organizmu antyoksydantów oraz zwiększonej ilości kwasów omega-3, pochodzących w głównej mierze z oleju lnianego. Uczona prowadziła własną klinikę, gdzie stosowała opracowaną dietoterapię. Osiągała pozytywne rezultaty w leczeniu pacjentów z takimi schorzeniami jak: nowotwory, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, reumatyzm, alergie, choroby układu sercowo-naczyniowego, problemy dermatologiczne, czy schorzenia układu pokarmowego.

Prowadząc badania stwierdziła, że wspólnym mianownikiem dla wszystkich przewlekłych chorób jest nadmierna produkcja oksydaz, które za pośrednictwem nienasyconych kwasów tłuszczowych są rozkładane przez enzymy ludzkiego organizmu. W swojej praktyce dr Budwig wydała wiele publikacji na temat opracowanej diety oraz 11 książek, jednakże żadne z nich nie zostały wydane w języku polskim.

Na czym polega fenomen tej diety?

Należy podkreślić, że dieta dr Budwig działa w oparciu o naukowo udowodnione fakty oraz jest zgodna z obowiązującą wiedzą medyczną. Nakłania do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych na korzyść zasad piramidy żywienia oraz diety śródziemnomorskiej i ograniczeniu przetworzonej, niezdrowej żywności. Sama dr Budwig mówiła o opracowanym przez siebie sposobie żywienia, iż „nie ma to nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko rozstrzygnięcie, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic, wręcz szkodzi (…)

Co nas czeka na diecie?

Na pierwszym etapie stosowania diety (ok. kilku miesięcy) jedynym źródłem tłuszczu powinien być olej lniany oraz ryby. Ma to na celu uzupełnienie niedoborów kwasów omega-3 w każdej komórce organizmu. Ważne jest by olej lniany (ok. 6 łyżek dziennie) był podawany w formie pasty, tj. zmiksowany z chudym twarogiem. Ten prosty składnik w postaci emulsji białkowo-olejowej zawiera niezbędne katalizatory, aktywujące procesy oddechowe, które w komórkach o potencjale nowotworzenia zostały zahamowane na rzecz utleniania glukozy. Należy mieć jednak na uwadze, iż nie możemy wprowadzić pasty do naszej diety zanim nie pozbędziemy się z niej innych źródeł tłuszczu - głównie kwasów nasyconych.

Po wzmożonym czasie przyjmowania oleju lnianego, należy zmniejszyć jego ilość do 2 łyżek stołowych. Wówczas można dostarczać także inne tłuszcze tłoczone, a pozostałe zalecenia nie ulegają zmianie. Dr Budwig zaleca spożywanie świeżo zmielonego siemienia lnianego, jako źródła błonnika, składników mineralnych i witamin.

Niezmiernie ważne jest wprowadzenie do diety fermentowanych produktów mlecznych, zawierających łatwostrawne białko i bakterie kwasu mlekowego podnoszące odporność. Bardzo wskazane jest picie kefiru, jogurtu czy maślanki, zmieszane z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Dodatkowo dr Budwig zaleca spożywanie drożdży piekarniczych, które należy rozpuścić i zagotować w niewielkiej ilości wody i wypić po schłodzeniu. Są one cennym źródłem witaminy B, potasu, fosforu, magnezu, a także białka. Oprócz tego, zalecane jest picie soku z kwaszonej kapusty, bogatego w bakterio- i grzybobójcze fitoncydy, jak i soku z papai, rozkładającego otoczki białkowe komórek rakowych.

Wszystkie zalety oraz pozytywne efekty dietoterapii dr Johanny Budwig, sprawiają, że być może w najbliższych latach stanie się ona jedną z oficjalnie uznanych metod leczenia wielu przewlekłych chorób. To tylko kwestia czasu, aż środowiska medyczne, obserwując niezwykłe rezultaty diety dr Budwig, ponownie zwrócą się ku tej naturalnej metodzie.

Komentarze, opinie:

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

Otyłość to choroba XXI wieku. Cierpi na nią coraz więcej osób. Mało kto zdrowo się odżywia, tym bardziej, że wszyscy są zabiegani przez co nie ma czasu na zrobienie czegoś zdrowego.